Kokios mokyklinės kuprinės madingos ir sveikos?

Kaip išrinkti vaikui kuprinę

Atrodo, taip paprasta išrinkti moksleiviui kuprinę – nuėjai į prekybos centrą, apžiūrėjai keletą patraukusių akį, ar pakankamai talpi ir tvirta. Vaikas pareiškė savo nuomonę – patogi, patinka ar ne, ir nusiperkate abiejų pusių patvirtintą variantą. Bet paprasta tik iš pirmo žvilgsnio – reikia atkreipti dėmesį į daugelį kuprinės savybių, kurios turi reikšmės vaiko sveikatai, nes sunkios mokyklinės knygos gali nusverti vienon pusėn vaiko stuburą, išvarginti pečių skausmais, o mokykloje draugų informuotas apie šio sezono madas, ir mažesnis, ir didesnis gali užsiožiuoti dėl netinkamos kuprinės.

„Internetinės parduotuvės duomenimis, prieš penkerius metus Lietuvoje kuprines tėvai dažniausiai pirkdavo tiesiog pagal vaiko norus ar kainą. Dabar tėvai atsižvelgia ne tik į kuprinių stilių, bet ir į vaiko sveikatą“, – teigia „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.

Kineziterapeutė pataria, kaip išsirinkti kuprinę, kuri nežalotų vaiko stuburo

Kineziterapeutė L. Stričkienė teigia, kad sveikatos problemų dėl netinkamos kuprinės turinčių mokyklinio amžiaus vaikų daugėja. Tokiam mokinukui skauda sprandą, pečius, nugarą, juosmenį, galvą. Renkantis kuprinę specialistė pataria ypač dėmesingiems būti pradinukų tėvams, nes mažųjų stuburas dar nėra susiformavęs, silpni raumenys neišlaiko didelio svorio ant pečių.

„Nepamirškite kelių svarbiausių dalykų – svorio, dydžio, ergonomiškumo, petnešų ilgio ir pločio. Susirūpinkite, jeigu vaikas pradėjo skųstis skausmais – nei mankšta, nei sportas nepadės. Ignoruojant raumenų spazmus, pereinančius į galvos skausmus, sutrinka raumenų vystymasis ir vaikas pradeda kūprintis. Taigi, stebėkite, ar vaikas nesikūprina, ar jam neskauda“, – pataria kineziterapijos studijos „TuDu“ įkūrėja L. Stričkienė.

Kuo vadovautis perkant kuprinę?

  • Mažesniems vaikams geriausios kuprinės su „anatomine/ortopedine“ nugarėle. Jose tolygiai pasiskirsto krūvis ir nenukenčia stuburas.
  • Diržų ilgis turi būti reguliuojamas, kad vaikas pats galėtų patogiai užsidėti kuprinę. Platūs ir paminkštinti, ne siauresni kaip 3,5 cm diržai nespaudžia nugaros raumenų. Kad vaikas nesikūprintų, kuprinė turi priglusti prie nugaros, bet nespausti.
  • Su nugara besiliečianti kuprinės dalis turi būti kieta, kad išsilaikytų forma.
  • Jeigu kuprinė turi apie klubus juosiamą diržą, dalis svorio, tenkančio apatinei nugaros daliai, tolygiai permetama ant klubų.
  • Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniems moksleiviams tinka ne sunkesnės kaip 1 kg.
  • Pilnos kuprinės svoris turėtų būti ne didesnis kaip 10-15 proc. moksleivio kūno masės.
  • Geriausia rinktis kuprinę su keliais vidiniais skyriais, kad sudėjus daiktus būtų tolygiai paskirstomas svoris. Sunkiausius daiktus reikėtų dėti į arčiausiai nugaros esančią kuprinės dalį.
  • Kuprinė turi atitikti vaiko ūgį – ji negali būti aukščiau pečių juostos, žemiau juosmens. Geriausia naują kuprinę pirkti kas kelerius metus.

Neapsikrauti ir ilsėtis

Padėkite mokyklinukui susikrauti knygas ir pasirūpinkite, kad kuprinėje nebūtų nereikalingų daiktų. Mat pradinukai mėgsta prisidėti tą dieną nereikalingų vadovėlių ar kitų sunkių daiktų.

„Tiesiai laikysenai svarbi ne tik tinkama kuprinė, bet ir darbo bei poilsio įpročiai. Reguliarios pertraukėlės ruošiant namų darbus, fiziniai pratimai pagerina kraujo ir medžiagų apykaitą, ilgai neapkraunama viena kūno vieta“, – sako kineziterapeutė.

Stilistės patarimai – šių metų kuprinių mados tendencijos

Mokyklinių kuprinių mados

Stilistė Agnė Jagelavičiūtė teigia, kad kuprinė moksleiviui padeda išreikšti savo asmenybę ir charakterį. Todėl svarbu padėti jam išsirinkti būtent tokią kuprinę.

Pradinukams patinka animaciniai herojai

„Mažesni vaikai renkasi kuprinę su mėgstamais herojais. Pernai populiariausi buvo animacinių filmukų „Frozen“, „Cars“, „Spiderman“ personažai. Šiemet pagrindiniais kuprinių herojais taps filmukų „Ice Age“, „Paw Patrol“ ar „Finding Dory“ veikėjai. Mažieji, skirtingai nei vyresni, nori tokios kuprinės, kokią turi suolo draugas. Vyresnis vaikas nori išsiskirti ir populiarūs personažai nebetraukia“, sako A. Jagelavičiūtė.

Šiemet, anot stilistės, atsirado nauja tendencija – 3D papuošimai ant kuprinių: kyšantys ragai, spygliai ar kiti motyvai. Tokios kuprinės patiks ir pradinukams, ir vyresniems moksleiviams.

Saviraiškos laisvė paaugliams

„7-8 klasių moksleiviai jau kuprines renkasi patys. Šį sezoną matysime išskirtinę kuprinių įvairovę: dėmesį atkreipiančias blizgias, nuotraukomis papuoštas, netikėtų formų kuprines. Kuprinė gali priminti plytų sieną ar sustingusius burbulus“, – sako stilistė.

Populiariausios kuprinės su vienu ar dviem skyriais. Mat paaugliai nešiojasi išmaniuosius telefonus ir kompiuterius, todėl kuprinėje turėtų būti specialūs skyriai ir kišenėlės šiai technikai.

Beveik suaugusiųjų mados

Anksčiau vyresnių klasių merginų pamėgtas rankines šiemet keičia minimalistinės, griežtos kuprinės. Taip pat madingos hipiško stiliaus, gėlėmis margintos kuprinės su kutukais.

„Šį sezoną madingos natūralios ar dirbtinės odos kuprinės, papuoštos sagtelėmis, subtiliais kutais ar blizgančiomis detalėmis. Itin populiarus ir minimalizmas – tekstilinės arba odinės klasikinių spalvų kuprinės: juodos, tamsiai mėlynos, tamsiai žalios., rudos, dekoruotos odinėmis juostelėmis ar kitomis nedidelėmis detalėmis.“, – sako A. Jagelavičiūtė.

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook