Sušalus mažėja organizmo atsparumas, padidėja tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis. O nuo šalčio gelbėja ne tik drabužiai ir batai, bet ir maistas. Žiemą organizmui sušildyti, kūno temperatūrai palaikyti reikia papildomos energijos,…
Skaityti visąKategorija: Mityba
Vaisiai ir uogos kūdikio meniu
Jeigu kūdikis jau įprato prie daržovių, atėjo laikas paskanauti ir vaisių. Žinoma, geriausias šviežių vaisių sezonas – rudenį, kai pasirodo skaniausi obuoliai, kriaušės ir slyvos. Bet šviežių vaisių galima įsigyti…
Skaityti visą5 mitybos pokyčiai figūrai
Išbandykime šiuos nesunkius sveiko maisto technologės Ramintos Bogušienės siūlomus žingsnius, padedančius išsaugoti normalų kūno svorį. Vietoj rafinuotų miltų kepinių – visagrūdžiai produktai Miltiniai gaminiai neturi būti kasdienis produktas. Geriausia rinktis…
Skaityti visąMarinuota mėsa griliui: kaip išsirinkti?
Grilio sezonu dažnai renkamasi prekybos centruose siūloma marinuota mėsa. Kaip išsirinkti, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika, taip pat – nepriaugtumėte papildomų kilogramų? Maisto technologė Raminta Bogušienė sako,…
Skaityti visąAtsilaikyti prieš virusus padės sveika mityba
COVID-19 pandemijos metu labai svarbu sveika mityba, kuri turi įtakos organizmo gebėjimui atsispirti infekcijai, kovoti su ja ir atsigauti po ligos. Žinoma, vien maistas ir maisto papildai negali apsaugoti nuo…
Skaityti visąDuona – kas svarbiausia renkantis?
Kokią duoną sveikiausia valgyti? Ruginę, bemielę, tamsią, geriausia – visagrūdę, be cukraus, be glitimo? Kurie kriterijai pagrindiniai? Iš ko gaminama įvairių rūšių duona ir batonas? Duona yra kepinys iš ruginių, kvietinių…
Skaityti visąMedaus galios – sveikatai
Išskirtinės medaus savybės žinomos nuo senovės – jis tradiciškai vartojamas ne tik kaip gardus maisto produktas. Liaudies medicinoje medus pasitelkiamas kaip natūrali pagalbos priemonė nuo daugelio ligų. Dažniausiai šį produktą…
Skaityti visą4 dietologės patarimai formuojant vaikų mitybą
Dietologės Vaidos Kurpienės nuomone, neužtenka pagaminti vaikui sveiką patiekalą – mitybos įpročiai formuojasi pagal tėvų pavyzdį. Dietologė siūlo pasinaudoti 4 patarimais. 1. Valgykite kartu su vaikais. Bent kartą per dieną…
Skaityti visąSumuštinis – sveika ar ne?
Mitybos specialistė Raminta Bogušienė sako, kad sumuštinis iš kokybiškų ir naudingų produktų gali būti sveikas užkandis visai šeimai. Tik reikia pasirinkti tinkamą duoną ir kitus maisto produktus. Duona ar batonas?…
Skaityti visąKramtomajai gumai – griežtas ne
Duodate vaikui kramtomąją gumą vietoj saldainio? Manote, kad ji sveikesnė, anot reklamos, becukris ir dar valantis dantis produktas? Tačiau sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė įspėja, kad tai netiesa. Tuo galite…
Skaityti visąĮpraskime maitintis sveikai ir neprireiks jokių dietų
Žodis „dieta“ žodynuose aiškinamas dvejopai – tai tam tikri sveiko ar sergančio žmogaus mitybos įpročiai (pvz.: vegetariška, žaliavalgiška dieta), kuriais nebūtinai siekiama numesti svorio ar padailinti kūno formas. Dažniausiai dietomis…
Skaityti visąVaistininkė pataria neatsisakyti pieno be reikalo
Kiek naudingas mūsų sveikatai pienas? Kada jo vengti? Kaip derinti su vaistais? Kuo pakeisti, jei esame jam alergiški ar netoleruojame laktozės? Tai daugeliui aktualūs klausimai. Ką prarandame atsisakę stiklinės pieno?…
Skaityti visąMedus – vasaros šiluma, stiprybė ir energija
Saldus ir gardus medus – augalinės kilmės vitaminų ir mineralų šaltinis. Nuo seniausių laikų jis vartojamas liaudies medicinoje. Medumi gelbėjamasi nuo peršalimo ligų, jis pasitelkiamas organizmui stiprinti ir imunitetui gerinti.…
Skaityti visąKada vištieną tikrai sveika valgyti
Vištiena – vienas geriausių baltymų šaltinių, ši maistinė medžiaga svarbi vaiko augimui. Mitybos specialistai pataria vištieną dažniau rinktis vaikų patiekalams dar ir dėl to, kad šioje mėsoje mažiau sočiųjų riebalų,…
Skaityti visąMėgaukitės maistu ir lieknėkite
Ar įmanoma sulieknėti būnant epikūrininku? Iš pirmo žvilgsnio atrodo neįmanoma ir būti epikūrininku, ir numesti svorio. Pacientai man dažnai primena, kad jie mėgsta lėbauti ir mėgaujasi maistu! Tuo neabejoju ir…
Skaityti visą