Kai kurių maisto produktų etiketėse puikuojasi spalvoti piešinukai, net ir užrašai „skirta vaikams“. Ar tikrai jie geresni už suaugusiųjų maistą ir sveikesni? Maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kad, renkantis produktus vaikams, reikia ieškoti ne spalvotų etikečių, o jas skaityti. Svarbu, kad išsirinktas maistas būtų saugus ir kokybiškas.
Vaikiški produktai nėra išskirtiniai
Anot R. Bogušienės, prekybos centruose besipuikuojantiems vaikiškiems maisto produktams išskirtiniai reikalavimai netaikomi. Į juos galima dėti neribojamą kiekį cukraus, druskos, riebalų, net iš dalies hidrintų, neuždrausti ir dažikliai, saldikliai, skonio ir kvapo stiprikliai, traukiantys grožiu ir skatinantys pirkti. Jie gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Tereikia laikytis bendrų maisto saugos ir kokybės reikalavimų, o vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai visiškai nesiskiria nuo suaugusiųjų. Tiesa, kai kurie gamintojai atsižvelgia į vaikų mitybos reikalavimus, bet jų nėra daug. Svarbiausia tėveliams skaityti etiketėse nurodytą informaciją ir žinoti, kokios sudedamosios dalys nepageidautinos.
Kaip išsirinkti?
„Pirmiausia, rinkitės grynus maisto produktus: vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno gaminius, šviežią žuvį, mėsą, o pirkdami perdirbtus skaitykite etiketes: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją. Išsirinkite produktą, kuriame sudedamųjų dalių mažiausia, kuo mažiau druskos (100 g – iki 1 g), cukraus (100 g – iki 10 g), atmeskite produktus su hidrintais ar iš dalies hidrintais riebalais. Vaikų maiste neturi būti dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių“, – pataria mitybos specialistė R. Bogušienė.
Skaniausi ir sveikiausi – namuose ruošti patiekalai. Visada žinote, iš ko ir kokiomis sąlygomis gaminote. Pavyzdžiui, nerandate pirkti avižinių dribsnių sausainių, iškepkite vaikams patys, užtruksite tik 5 minutes.
Sveiki avižiniai sausainiai
Jums reikės:
- 200 g avižinių dribsnių,
- 200 g smulkiai tarkuotų morkų,
- 2 bananų,
- 2 kiaušinių,
- 20 g nerafinuoto cukraus,
- cinamono / ciberžolės.
Sausus ingredientus sumaišykite su morkomis, o bananus ir kiaušinius išplakite. Tada viską išmaišykite ir dėkite šaukštu ant kepimo popieriaus, kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, kol lengvai apskrus.
Pagal mitybos specialistės Ramintos Bogušienės informaciją