Dėl netinkamos mitybos, trūkstant svarbių vitaminų ir kitų medžiagų, suprastėja vaiko sveikata, nukenčia ir regėjimas. Akis dar alina kompiuterių ekranai, dėl kurių vaikui augant jos vis daugiau apkraunamos ir greičiau pavargsta. Akių sveikatai ypač svarbūs vitaminai A, E, C ir B grupė, taip pat kitos maisto medžiagos. Tad jų užtektinai turėtume gauti su maistu arba teks vartoti maisto papildus.
Kuo akims naudingos mėlynės ir morkos?
Visi esame girdėję, kad akis stiprina mėlynės ir morkos. Mėlynėse esantys antocianidai stiprina kraujagysles, skatina akies tinklainėje esančio pigmento rodopsino gamybą, kuris gerina naktinį regėjimą. Šiose uogose esantys antioksidacinėmis savybėmis pasižymintys antocianinai saugo nuo žalingo aplinkos poveikio.
Ypač daug mėlynėse geram regėjimui būtino vitamino A, gausu vitamino C, reikalingo kraujagyslių elastingumui palaikyti. Šie vitaminai, kartu su uogose esančiu vitaminu B, svarbūs akies gleivių gamybai, padeda palaikyti drėgmę.
Morkos yra puikus beta karoteno šaltinis, šis antioksidantas organizme virsta vitaminu A. Kitas akims svarbus antioksidantas, kurio galime gauti iš morkų, liuteinas.
Tačiau be šių maisto produktų dar daugybė kitų, suteikiančių akims būtinų medžiagų, kurių neturi pritrūkti, ir kurios padeda užkirsti kelią įvairioms akių ligoms.
Vitaminas A ir ekranų šviesa
Vienas iš svarbiausių vitaminų regėjimui yra vitaminas A (retinolis). Į organizmą patenka neaktyvi jo forma – beta karotenas, kuris aktyvuojamas tampa retinoliu. Trūkstant šio vitamino suprastėja matymas temstant ir naktį. Vitamino A reikia, kad į akis patenkanti šviesa virstų elektriniu signalu, kuris siunčiamas į smegenis. Taip pat nuo jo priklauso akių gebėjimas skirti šviesą, tamsą ir spalvas.
Didelis šio vitamino poreikis leidžiant daug laiko prie kompiuterių, telefonų ar televizorių ekranų. Tuomet akys turi nuolat reaguoti į kontrastinius šviesos dirgiklius. Taigi, trūkstant šio vitamino blogėja regėjimas. Be to, išsausėja akies ragenos ląstelės, prarandama apsauginė ašarų plėvelė, dėl to gali užakti ašarų kanalai ir išdžiūti akių junginė. Dėl šių priežasčių gali išsivystyti akies junginės uždegimas – konjunktyvitas. Akių junginei būtinas ir vitaminas B2, o jo trūkumą gali signalizuoti didelis jautrumas šviesai.
Be mėlynių ir morkų, vitamino A yra moliūguose, abrikosuose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose, avokaduose. Taip pat jo turi sviestas, grietinė, fermentiniai sūriai, kiaušinių tryniai, jautiena, vištiena, kepenys, žuvų taukai. Vitamino B2 turi žalios lapinės daržovės, sojos pupelės, grikių kruopos, migdolai, kviečiai, kiaušiniai, mėsa, žuvis, pienas ir jo produktai.
Vitaminai C ir E, padedantys apsisaugoti nuo žalingos aplinkos
Vitaminas C labai svarbus akių kraujagyslėms, stiprina tinklainės kapiliarų sieneles. Jis padeda apsaugoti akis nuo neigiamo aplinkos poveikio. Stokojant šio vitamino gali trūkinėti akių kraujagyslės, sumažėja akių raumenų tonusas, jos greitai pavargsta, gali pablogėti regėjimas.
Vitamino C šaltiniai yra daržovės ir vaisiai: raudonosios paprikos, pomidorai, bulvės, žirneliai, špinatai, baltagūžiai kopūstai, svogūnai, brokoliai, šaltalankiai, apelsinai, greipfrutai, kiviai, braškės, juodieji serbentai, erškėtuogės.
Vitaminai C ir E apsaugo akis nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, padeda palaikyti drėgmę.
Galingas antioksidantas – riebaluose tirpus vitaminas E daugiausia randamas augaliniuose produktuose. Geriausi šio vitamino šaltiniai yra sėklos ir riešutai (migdolai, žemės riešutai), nerafinuotas kukurūzų aliejus. Nemažai šio vitamino avokaduose, špinatuose, grikių kruopose, žirniuose, pupelėse, kiaušinio trynyje, menkės kepenėlėse.
Ir, žinoma, nepamirštame visiems gerai pažįstamo vitamino D, kurio reikia natūraliam regėjimo aštrumui bei stiprumui. Kadangi pagrindinis šio vitamino kiekis organizme gaminasi veikiant saulės spinduliams, iš maisto vargu ar gausime jo užtektinai. Daugiausia šio vitamino turi riebi žuvis (ypač silkė, lašiša, skumbrė), žuvų ikrai, kiaušinio trynys, grybai.
Cinkas – svarbus mikroelementas akių sveikatai
Cinkas reikalingas regos pigmentų formavimuisi tinklainėje.Dėl jo trūkumo suprastėja matymas naktį. Be to, cinkas padeda įsisavinti vitaminą A,kartu su kitais vitaminais ir medžiagomis gaunant užtektinai cinko, apsaugoma akių tinklainė.
Į maisto racioną įraukite cinko turinčius produktus: mėsą, sūrį, grikių kruopas, raudonąsias pupeles, riešutus, moliūgų sėklas, jūros gėrybes, žuvį, kiaušinius, tofu sūrį.
Lęšiuko ir tinklainės apsauga – liuteinas ir zeaksantinas
Akių sveikatai itin svarbūs karotenoidai liuteinas ir zeaksantinas, veikiantys kaip antioksidantai. Tai yra pagrindiniai akies tinklainės geltonosios dėmės (makulos) pigmentai. Šie karotenoidai veikia kaip natūralūs filtrai, kurie neleidžia į akies tinklainę patekti kenksmingiems saulės spinduliams.
Liuteinas ir zeaksantinas kaip filtras gali sugerti ir mėlyną šviesą, ir taip apsaugoti akies lęšiuką bei tinklainę nuo jos poveikio. Šių medžiagų daugiausia geltonose bei žaliose daržovėse ir vaisiuose. Liuteino ir zeaksantino šaltiniai yra špinatai, kukurūzai, kopūstai, brokoliai, žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, geltonosios paprikos, žaliosios pupelės, kiaušinių tryniai, mangai, apelsinai. Puikus liuteino šaltinis mėlynės, kurias galima valgyti ne tik šviežias, bet ir šaldytas bei džiovintas.
Parengė sveikos gyvensenos edukologė Ieva Grabauskienė