Anot gražios legendos, pirmieji žmonės Adomas ir Ieva mėgavosi rojaus sodo vaisiais, triauškė riešutus, skabė uogeles ir žoleles. Taigi jie buvo tikri veganai – griežtieji vegetarai, kurie valgo tik augalinės kilmės maistą ir puikiai sugyvena su visais gyvūnėliais, jų absoliučiai neskriausdami. Visai ne taip, kaip jų žiaurūs palikuonys, kurie ne tik priverčia vištytes dėti daugiau kiaušinių, negu jos norėtų išperėti viščiukų, karvytes duoti daugiau pieno, negu reikėtų jų veršiukams. Ir tik tam, kad patys tuos kiaušinius suvalgytų, o pieną išgertų. Tačiau tai – tik pusė bėdos. Šitų bent viena koja dar verta rojaus ir jie gali vadintis ovolaktovegetarais. Bet juk daugiausia yra visavalgių, kuriems, girdi, reikia ir mėsos! O iš kur ji atsiranda?
Taigi jeigu esate vegetarė – šlovė Jums! Svarbu tik, kad užtektų žinių, kaip tinkamai maitintis ir išlaikyti gerą sveikatą nevartojant gyvulinės kilmės maisto. Tikriausiai Jūsų nereikia mokyti, kad augalinio maisto produktai, ypač baltyminiai, turi būti kuo įvairesni ir vienas kitą proporcingai papildyti tam, kad organizmas reikiamu santykiu gautų visų būtinų medžiagų. Rimti vegetarai ne tik improvizuoja, pasitelkdami savo fantaziją, bet ir studijuoja tam tikrą literatūrą, konsultuojasi su specialistais. Nei Jūs pati, nei Jūsų žindomas kūdikis neturėtumėte tapti aklo bandymo aukomis.
Pliusai ir minusai
Nors neretai girdime perspėjimų apie vegetarių mamų žindomiems kūdikiams gresiančius pavojus, tačiau yra ir pliusų. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad vegetarių motinų piene, palyginus su gyvulinės kilmės maistą valgiusių moterų pienu, būna mažiau į organizmą iš aplinkos patekusių teršalų, tokių kaip, pavyzdžiui, pesticidai. Riebalų ir riebiųjų rūgščių sudėtis nelabai skiriasi, o ir dokozaheksaeno rūgšties, kuri itin svarbi smegenims ir regėjimui, koncentracija vegetarių piene būna tokia pat ar net didesnė negu visavalgių piene. Kalcio ovolaktovegetarės gauna pakankamai iš pieno produktų, o jeigu veganių moterų maiste ir būna mažesnis kalcio kiekis, tai stimuliuoja 1,25-dihidroksivitamino D (organizme aktyvaus vitamino D) koncentracijos kraujyje padidėjimą. Šis savo ruožtu sustiprina kalcio įsisavinimą, kad jo užtektų pieno gamybai.
Tačiau ir perspėjimai verti dėmesio. Vegetariškame maiste neretai trūksta kai kurių svarbių mikroelementų, ypač cinko ir geležies, kuri būtina kraujo hemoglobino sintezei. Gydytojams labai rūpi, kad vegetarai gautų pakankamai baltymų, nes augaliniame maiste jų yra santykinai mažiau. Be to, veganų mityba dažnai lieka nesubalansuota, nes augalinės kilmės produktuose trūksta kai kurių aminorūgščių, o dėl to gali nukentėti ir žindomo kūdikio sveikata. Didžiausia griežtojo vegetarizmo rizika kyla dėl B grupės vitaminų stygiaus augaliniame maiste. Tik gyvulinės kilmės baltymuose natūraliai būna kūdikio vystymuisi labai svarbaus vitamino B12.
Labai svarbus vitaminas
Vitaminas B12 yra reikšmingas kiekvienai žmogaus ląstelei. Jų visų normaliai veiklai reikalingas deguonis, o deguonį iš plaučių po visą organizmą išnešioja raudonieji kraujo kūneliai – eritrocitai. Pačių kraujo ląstelių gyvenimo trukmė yra santykinai neilga – eritrocitas gyvuoja tik apie tris mėnesius. Pasenusius eritrocitus kraujyje turi pakeisti nauji. Vitaminas B12 yra būtinas greitai DNR sintezei ląstelių dalijimosi metu. Tai ypač svarbu kaulų čiulpuose, kur iš greitai augančių pirminių ląstelių formuojasi eritrocitai. Jeigu trūksta vitamino B12, baltymų DNR produkcija sutrinka ir į kraują vietoje normalių eritrocitų patenka daug didelių, megaloblastais vadinamų, nesubrendusių ląstelių, panešančių mažiau deguonies. Dėl to vystosi megaloblastinė anemija, kurios neįmanoma išgydyti vien geležies preparatais. Jos požymiai yra greitas nuovargis, vangumas, dusulys, odos blyškumas ir susilpnėjęs atsparumas infekcijoms. Kūdikiai ir vaikai nukenčia labiausiai dar ir todėl, kad labai sumažėja jų apetitas ir sulėtėja augimas.
Vitaminas B12 dar yra labai svarbus normaliai nervų veiklai. Nervus gaubia juos vieną nuo kito ir nuo aplinkinių audinių izoliuojantis apvalkalas, sudarytas iš sudėtingo baltymo, vadinamo mielinu. Trūkstant vitamino B12, sutrinka tam tikrų riebiųjų rūgščių apykaita mielino struktūrose ir dėl to vystosi nervinių skaidulų degeneracija. O vitamino B12 deficitui ilgai užsitęsus, atsiranda negrįžtamų nervų sistemos pakenkimų. Gali sulėtėti ar net regresuoti kūdikio judesių ir protinis vystymasis, o nervinis dirglumas būna nenormaliai didelis.
Labiausiai pažeidžiami – mažiausieji
Kūdikiai labiau neapsaugoti nuo neurologinių pažeidimų ir liga jiems išsivysto greičiau negu suaugusiesiems, įprastai pasireikšdama 4–8 mėnesių amžiuje. Žindomiems kūdikiams, kurių motinos laikosi griežtų vegetariškų dietų ir turi labai ribotus vitamino B12 rezervus organizme, jo deficito sukelti pakenkimai gali išsivystyti jau pirmaisiais gyvenimo mėnesiais ar net 2 savaičių amžiuje, jeigu motinai vitamino B12 trūksta jau per nėštumą. Vitaminas B12 nėštumo metu aktyviai transportuojamas per placentą į vaisių. Tai gali sumažinti motinos atsargas, jeigu ji negauna šio vitamino su maistu.
Statistiškai B12 deficitas, pasireiškiantis kaip liga, diagnozuojamas retai net veganams, ypač jeigu jie nėra vien tik užvaldyti idėjos visiškai nevalgyti gyvulinės kilmės produktų, bet ir žino, kaip kompensuoti organizmui būtinų medžiagų trūkumą vegetariškame maiste. Dažniau jis pasitaiko dviejų veganų grupių atstovams: (1) tiems, kurie ilgą laiką nevartoja jokių vitamino B12 turinčių maisto produktų ar jo vaistinių preparatų, ir (2) moterų veganių, gaunančių per mažai vitamino B12, žindomiems kūdikiams. Dauguma medicinos literatūroje aprašytų vitamino B12 deficito atvejų išsivystė būtent žindomiems kūdikiams, kurių motinos laikėsi griežtos vegetariškos dietos.
Kas gamina vitaminą?
Ovolaktovegetarai, valgantys kiaušinius ir pieno produktus, paprastai gauna pakankamai vitamino B12 su šiuo maistu. Vitaminą B12 gamina tam tikros žarnyno bakterijos, todėl jo yra gausu ne tik produktuose iš mėsos, bet ir piene, kiaušiniuose. Ir žmonių storojoje žarnoje randama bakterijų, pajėgių sintetinti šį vitaminą. Tačiau būtent žmogaus žarnyne tos bakterijos vitaminą B12 produkuoja per daug toli, kad jis galėtų būti įsiurbtas į kraują ir panaudotas. O žmogaus išmatose gali būti didelis jo kiekis.
Daugelis žolėdžių žinduolių, įskaitant melžiamus galvijus ir avis, geba įsisavinti savo virškinimo sistemoje jų pačių žarnyno bakterijų pagamintą vitaminą B12, todėl šio vitamino ganėtinai daug yra jų piene. Šio vitamino randama ir dirvožemyje, ant nenuplautų augalų. Tai sužinoję, kai kurie veganai buvo nusprendę, kad vitaminui B12 nebūtina skirti ypatingo dėmesio, ir kalbas apie jo deficitą ėmė laikyti tik prasimanymais. Išties pasaulyje yra žmonių, kurie gali taip sakyti visiškai pagrįstai. Vienoje mokslinėje studijoje pranešta, kad grupė veganų iraniečių, nelaikančių jokių gyvulių, gaudavo pakankamai vitamino B12 su nenuplautomis daržovėmis, kurios buvo tręšiamos žmonių mėšlu. Išmatomis (ne tik žmogaus, bet ir gyvulių) užterštos daržovės ar kitoks augalinis maistas gali aprūpinti žmogų šiuo vitaminu tose vietovėse, kur nesilaikoma higienos standartų. Galbūt todėl besivystančių kraštų veganų bendruomenėse vitamino B12 mažakraujystė nebūdinga.
Žmonėms, kurie plauna prieš valgį rankas ir nuplauna daržoves, vienintelis natūralus vitamino B12 šaltinis yra gyvulinės kilmės produktai: mėsa, pienas, kiaušiniai.
Iš kur gauti?
Jeigu esate griežtoji vegetarė – veganė, nepamirškite, kad Jūsų maiste gali trūkti vitamino B12. Jei tapote mama (esate nėščia ar žindote kūdikį), bet nesiruošiate keisti mitybos įpročių, Jums taip pat reikalingi specialūs maisto papildai. Jūsų kūdikis kasdien turėtų gauti 0,4 mikrogramo vitamino B12. Kad tokį šio vitamino kiekį suteiktumėte žindomam kūdikiui, Jūs pati turite kasdien gauti 2,8 mikrogramo vitamino B12. Suprantama, geriausia pasitarti su savo šeimos gydytoju dėl tinkamos mitybos ir geriausio trūkstamų vitaminų papildymo būdo.
Švariuose augaluose vitamino B12 nėra, bet augaliniai maisto produktai gali būti dirbtinai papildomi šiuo vitaminu: kai kurie javainiai, gaminiai iš sojos ir ryžių, saulėgrąžų ir kitoks augalinis margarinas, įvairūs gėrimai, valgomosios mielės. Į maisto produktus papildomai dedamos medžiagos išvardijamos etiketėse. Jų sąraše ieškokite vitamino B12 arba kobalamino. Mat šis vitaminas dar vadinamas kobalaminu, nes savo sudėtyje turi metalo kobalto. Gali būti parašyta ir Cyanocobalamin – tai yra šio vitamino cheminis pavadinimas. Vitamino B12 preparatų atskirai arba kartu su kitais vitaminais ir jų turinčių maisto papildų galima nusipirkti vaistinėse.
Didžiojoje Britanijoje gydytojai stebėjo 37 motinų veganių žindomų vaikų vystymąsi. Visos buvo konsultuojamos specialistų, kaip pasirinkti tinkamą vegetarišką maistą, kuriame netrūktų įvairių baltymų ir mineralų, ir taip pat vartojo vitamino B12 turinčius papildus. Dauguma iš tų vaikų augo ir vystėsi visiškai normaliai.
Geriausios sėkmės ir Jums!
* * *
Pagal Kazimiero Vitkausko knygą „Kūdikio žindymas“
Daugiau apie knygą ir autorių www.zindyk.lt.