Receptai, kurie padės atpratinti vaiką nuo saldumynų

Vaikui naudingų valgių receptaiDauguma moksleivių mielai maitintųsi saldumynais, nors vaikai ir supranta karšto maisto svarbą. Deja, dažnas tenkinasi šaltais užkandžiais. Tai atskleidė mokykloms maistą tiekiančios įmonės „Pontem“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa.

Pasirodo, karštus patiekalus mėgsta dauguma apklaustųjų (34 proc.). Bet antra vieta atitenka nieko gero sveikatai neteikiantiems cukraus bei riebalų kupiniems užkandžiams – saldainiams, sausainiams, bulvių traškučiams (28 proc.). Beveik penktadalis moksleivių maitinasi vien tik šaltais užkandžiais.

Santariškių Vaikų ligoninės dietologė Jolita Bagdonavičiūtė sako, kad moksleiviai nemoka patys pasigaminti maisto, o tėvai iš anksto paruošti nespėja. Taigi namuose po pamokų tenka alkį malšinti šokoladais, sausainiais ir saldainiais. Žinoma, vaikai juos mėgsta.

„Kad organizmui pritrūksta būtinų medžiagų – praneša alkio jausmas. Lengviausiai pasiekiami saldumynai, o cukrui patekus į žmogaus organizmą, alkis greitai numalšinamas, tačiau tai nesveika. Šokolade, įvairiuose tortuose ar pyraguose angliavandenių ir sočiųjų riebalų kiekis kelis kartus didesnis negu paros norma. Nekaltas smaližiavimas gali atnešti rimtas ligas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą, kraujagyslių ir širdies negalavimus“, – sakė J. Bagdonavičiūtė.

Jeigu tėvai pastebi, kad saldumynai vaikui tampa alkį malšinančiu maistu, būtina tuojau pat grąžinti vaiką prie normalios mitybos.

Kaip tai padaryti? Pirmiausia pasirūpinkite, kad namuose nebūtų jokių saldumynų. Mitybos specialistai pataria ieškoti kompromisų: pavojingiausius saldumynus – riebius tortus, pyragus, bandeles – keisti į sveikesnius, pavyzdžiui, džiovintus vaisius ar šviežių vaisių desertus.

Pagaminkite sveikų saldumynų, o geriausia – išmokykite vaikus gaminti nesudėtingus saldžius patiekalus, kurie pakeistų šokoladus ir saldainius. Įmonė „Pontem“ pateikia keletą nesudėtingų patiekalų receptų, kuriuos nesunku pasigaminti patiems moksleiviams.

Sveikas ir skanus vaisių desertas

  • 100 g varškės,
  • sauja razinų,
  • džiovinti ananasai,
  • persikai arba kiti mėgstami vaisiai.
  • Galima įdėti šaukštelį medaus.

Viską sumaišome ir iš karto ragaujame – skanu!

Maistinga ryžių košė

  • 200 g rudųjų ryžių,
  • 200 g šaldytų žirnelių,
  • 1 svogūnas,
  • 50 g fermentinio sūrio.

Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Jį sudėkite Į išvirtus ryžius ir žirnelius. Įpilkite šiek tiek vandens ir patroškinkite 5-10 min. Kai košė išvirs, sudėkite sūrį. Jam išsilydžius, viską išmaišykite ir – skanaus!

Sveikuoliški sumuštiniai

  • 1 pakuotė ryžių paplotėlių,
  • 200 g lašišos,
  • 1-2 agurkai,
  • sviesto.

Ryžių paplotėlius sutepame sviestu. Uždedame lašišos ir griežinėliais pjaustyto agurko. Paprastas, lengvas ir maistingas užkandis!

Daržovių kotletai su varške

  • 40 g varškės,
  • 90 g baltagūžių kopūstų,
  • 90 g morkų,
  • 28 g pieno,
  • 10 g (1/4 dalis) kiaušinio,
  • 20 g manų kruopų,
  • 7 g maltų duonos džiūvėsėlių.
  • Taip pat – druskos ir aliejaus.

Nuvalytas ir šiaudeliais supjaustytas daržoves troškiname piene, kol suminkštės. Baigdami virti suberiame manų kruopas, išmaišome ir dar verdame 12 min. Masę atvėsiname iki 40 laipsnių temperatūros, sudedame pertrintą varškę, kiaušinius, pasūdome, gerai išmaišome ir sulipdome du apvalius kotletus. Juos pavoliojame džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepame keptuvėje (po 3 min.), kol gražiai pagels.

Mėsos kukulaičiai

  • 1 morka,
  • šiek tiek druskos,
  • 10 g krapų,
  • 1 bulvė,
  • 300 g maltos kalakutienos arba vištienos,
  • 20 g miltų.

Bulvę ir morką sutarkuojame su burokine tarka ir įmaišome į faršą. Sudėję prieskonius bei miltus, išmaišome ir formuojame kukuliukus. Dedame į užvirusį vandenį ir verdame 10-15 min. Skanaus!

 

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook