Vaikai ir jaunuoliai labai mėgsta įvairius saldžius gaiviuosius gėrimus. Vakarų Europoje tokių gėralų „mada” jau praeina. Kadangi saldieji gėrimai labai populiarūs, pradėjo kelti nerimą jų poveikis sveikatai. Beveik prieš dešimtmetį…
Skaityti visąKategorija: Mityba
Sveika mityba žiemą
Žiema mažiau valgome šviežių daržovių, šviežių vaisių ir uogų, todėl galime pajusti vitaminų, kai kurių mineralinių bei biologiškai aktyvių medžiagų stygių, ir dėl to gali atsirasti didesnių ar mažesnių sveikatos…
Skaityti visąKofeinas – naudingas, bet tik vartojamas saikingai
Mėgstate rytais pasimėgauti kavos ar juodos arbatos puodeliu, po pietų paskanauti plytele šokolado, o vakare atsigaivinti kofeino turinčiais gėrimais? Esate ne vieni – net 90 proc. viso pasaulio suaugusiųjų pritrūkę…
Skaityti visąMitai apie sveiką ir nesveiką maistą
Nauja mada žiniasklaidoje – perdėtas gąsdinimas nesveiku maistu. Aušra Jauniškytė, Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dietologė Apklausos rodo, jog dauguma žmonių mano, kad ekologiški produktai yra geresni, sveikesni ir…
Skaityti visąMityba – sveikatos pagrindas
Sveika mityba žmogui ne tik teikia išorinį grožį, bet ir užtikrina gerą savijautą. Maistas turi atstatyti išeikvotą energiją, organizmas turi būti aprūpintas reikiamu kiekiu ir santykiu būtinų maisto medžiagų. Tai…
Skaityti visąRūgščių ir šarmų įtaka sveikatai
Savijauta dažnai priklauso nuo įvairių organizme vykstančių procesų. Kad būtume sveiki, kraujo ir audinių rūgštingumas turi būti pastovus (pH 7,4). Renkantis maisto produktus, reikia atsiminti: šarminės medžiagos, neutralizuodamos rūgštines –…
Skaityti visąKodėl sveika valgyti daržoves
Šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių. Kiekviena daržovė yra savita, skiriasi ir jos maistinė vertė. Ne visas daržoves galima…
Skaityti visąDaržovių savybės
Kopūstai. Vertingiausia maistinė daržovė. Kopūstinių šeimai priklauso ir żiediniai, raudongūżiai, Briuselio, Pekino kopūstai, brokoliai ir kt. Dėl medžiagų esančių juose, žmonės, valgantys daug šių darżovių, rečiau serga vėżiu. Gūžiniai kopūstai…
Skaityti visąMaistas tavo ir vaiko sveikatai
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistais parengė naują vaizdinę priemonę: “Maisto pasirinkimo piramidę”,…
Skaityti visąApsinuodijimas maistu: ypatingai rūpinkimės kūdikių ir vaikų maistu
Maistas žmogų aprūpina būtinomis organizmui medžiagomis ir palaiko gyvybinius procesus. Tam tikromis sąlygomis maistas gali tapti įvairių susirgimų (infekcinių, parazitinių, apsinuodijimų) priežastimi. Kodėl dažniau apsinuodijama maistu vasarą ir rudenį? Šiuo…
Skaityti visąKad kiaušiniai būtų be “siurprizų”
Salmoneliozė – viena dažniausių maistu plintančių infekcinių ligų. Ja dažniausiai užsikrečiame vartodami kiaušinius, vištieną bei jų produktus. Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės,…
Skaityti visąKuo geriausia malšinti troškulį karštą vasaros dieną?
Gydytojai įsitikinę, jog gėrimai su saldikliais bei kitokiais priedais netinkami kūdikiams ir mažiems vaikams. Atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų ne tik tada, kai pradeda kamuoti troškulys.…
Skaityti visąMaistas ir šiluma
Atšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai…
Skaityti visąNauji mitybos įpročiai ir mitai
Tikriausiai ne vienas esame sau pasižadėję keisti įsisenėjusius įpročius– mesti rūkyti, pradėti sportuoti. Sveika mityba dažniausiai taip pat įeiną į tokių pasižadėjimų sąrašą. Tačiau atsiminkime – jei sieksime nerealių tikslų…
Skaityti visąKokį vandenį gerti?
Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti…
Skaityti visą