Mitybos specialistės receptai vaikams – varškės apkepas ir daržovių troškinys

Varškės apkepas vaikuiDaugelio mamų galvosūkis, kaip išrinkti maisto produktus vaikui, kokius patiekalus gaminti, kad jam būtų ne tik skanu, bet ir naudinga? Maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė pateikė sveikatai palankesnių patiekalų receptus vaikams– juose mažiau druskos, cukraus, riebalų. Pasiūlykite juos išbandyti savo šeimai.

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis

Nepridėta cukraus. Puikiai tinka vakarienei.

Produktai

  • Varškė (9 proc. riebumo) –100 g
  • Sorų kruopos –10,5 g
  • Vanilė – 1 g
  • Bananas – 40 g
  • Kiaušiniai (4 vnt.) – 21 g
  • Kokosų drožlės – 10,5 g
  • Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) –0,5 g
  • Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisiai –16 g
  • Ciberžolė –1 g
  • Natūralus jogurtas 30 g

Gaminimas. Sorų kruopas išvirkite, įpilkite dvigubai vandens ir kaitinkite, kol jis išgaruos, – apie 20 min. Kai kruopos atvės, galėsite jas išmaišyti su kitomis sudedamosiomis dalimis.

Varškę ir bananus sutrinkite virtuviniu kombainu arba rankiniu elektriniu trintuvu – masė turi būti vientisa. Tada suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.

Šią masę supilkite į formą, jos kraštus patepę sviestu arba aliejumi. Įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite konvekciniu režimu šioje temperatūroje apie 45–60 min. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Ant pagaminto apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir valgykite su natūraliu jogurtu. Skaniausias šis kepinys šiltas – maždaug 75 laipsnių temperatūros.

Daržovių troškinys

Idealus pietų patiekalas – ypač tą dieną, kai nevalgėte mėsos.

Produktai

  • Ryžiai – 200 g
  • Šparaginės pupelės – 250 g
  • Kalafioras – 250 g
  • Morkos – 90 g
  • Pomidorai –100 g
  • Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepimui) –80 g
  • Vanduo – 600 g
  • Ciberžolė – 4 g
  • Maltos kalendros sėklos – 6 g
  • Joduota druska – 2 g

Gaminimas. Perrinktus ir išplautus ryžius užmerkiame 20-25 min. Nuplautų ir nusausintų pomidorų žievelę nulupame ir juos smulkiai supjaustome. Nuskustas morkas supjaustome pailgomis juostelėmis. Kalafiorus susmulkiname atskirais žiedynais. Į įkaitintą puodą įpylę aliejaus dedame morkas ir maišydamos kepiname, kol pasikeis spalva (3-4 min). Tada suberiame kalafiorus ir šparagines pupeles, pridedame druskos, ciberžolės ir pakepiname. Po 3 min. įberiame maltos kalendros bei sutrintą pomidorą ir maišydamos kaitiname didesniame karštyje 3 min. Tada supilame vandenį, o jam užvirus sumažiname ugnį ir suberiame nusunktus ryžius. Vis pamaišydamos verdame 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilame likusį karštą vandenį ir verdame nedideliame karštyje, kol ryžiai sugers vandenį, o baigusios –puodą uždengiame ir patroškiname 5-7 min. Išjungusios viryklę dar 5-7 min. palaikome puodą uždengtą. Patiekalo temperatūra turi būti ne mažesnė kaip + 75°C.

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook