Probiotikai – apsauga nuo žarnyno virusų

Žiemą suaktyvėja visokiausi virusai, taip pat ir tie, kurie sukelia viduriavimus, itin dažnai jie atakuoja vaikus. Žarnyno infekcijomis susargdinantiems virusams plisti yra palankios uždaros patalpos, kuriose šaltuoju sezonu vaikai praleidžia didžiąją laiko dalį ir artimai bendrauja. Todėl užkratas sparčiai perduodamas mokyklose ir darželiuose. Vaikai lengvai pasidalina virusais žaisdami su tais pačiais žaislais, valgydami neplautomis rankomis. Grįžęs iš mokyklos ar darželio vaikas žarnyno ligą sukeliančių virusų gali parsinešti į namus ir užkrėsti kitus šeimos narius.

Viduriavimas gali būti pavojingas

Virusine žarnyno infekcija gali susirgti bet kokio amžiaus žmogus, tačiau dažniausia ši liga iki 5 metų vaikams. Susergama virusui patekus į burnos ertmę ir beveik visada dėl to pykina, vemiama ir viduriuojama. Virusai plinta per išmatas, per užkrėstą vandenį, maistą, ir patekę į organizmą sukelia virškinamojo trakto gleivinės uždegimą. Užsikrėsti galima per namų apyvokos daiktus, įvairius paviršius ir nešvarias rankas.

Infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus, tačiau paveikęs jis gali išskirti virusų dar keletą dienų. Jei tomis dienomis pasinaudojęs tualetu jis nenusiplaus rankų, lengvai perduos infekciją.

Žarnyno infekcijas sukelia įvairūs virusai: rotavirusai, norovirusai, astrovirusai, adenovirusai ir kiti. Laikas, per kurį pasireiškia pirmieji ligos požymiai, dažniausiai 1–5 dienos. Virusinio viduriavimo simptomai:

  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • gausus vandeningas viduriavimas;
  • pilvo pūtimas ir skausmas;
  • gali būti kvėpavimo takų infekcijos požymių: sloga, nestiprus kosulys, paraudusi ryklės gleivinė;
  • intoksikacijos simptomai: bendras negalavimas, silpnumas, galvos skausmai;
  • pakilusi kūno temperatūra.

Viduriavimas paprastai tęsiasi iki 7 dienų, tačiau dėl skysčių trūkumo nulemtos dehidratacijos vaiką gali tekti paguldyti į ligoninę. Viduriuodamas ir vemdamas jis greitai netenka daug skysčių ir elektrolitų (kalio, natrio, gliukozės), kuriuos būtina greitai atkurti. Todėl svarbu pastebėti dehidratacijos požymius ir iš karto pradėti vaiką girdyti specialiais tirpalais, kurių galima įsigyti vaistinėje. Netekęs daug skysčių vaikas verkia be ašarų, suretėja šlapinimasis, sumažėja seilių, liežuvis pasidaro sausas ir su apnašom, išsausėja ir suskeldėja lūpos, suglemba oda. Atsiradus šiems požymiams reikia kreiptis į gydytoją.

Pavojingiausia yra rotavirusinė infekcija, nes ji sukelia ilgiausiai trunkantį viduriavimą ir karščiavimą, netenkama daugiausiai elektrolitų. Rotavirusine infekcija nuo 6 mėnesių iki 3 metų perserga dauguma vaikų. Išvengti šios infekcijos galima pasiskiepijus. Tai vienintelė virusinė žarnyno infekcija, nuo kurios yra sukurta vakcina.

Pagrindinė pagalba viduriuojant – skysčiai ir probiotikai

Jeigu viduriuojantis vaikas nevemia, temperatūra nėra aukšta, gali užtekti skysčių ir probiotikų, kuriuos reikia pradėti duoti kuo greičiau. Kad išvengtumėte dehidratacijos, viduriuojantį vaiką girdykite vandeniu ir arbatomis (tinka mėlynių, kmynų, ramunėlių arbatos), gerti jis turi dažnai ir po truputį. Nuo pat viduriavimo pradžios vaikui patariama duoti probiotikų. Įrodyta, kad probiotikai pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu.

Infekcijos sukeltas žarnyno gleivinės uždegimas sutrikdo virškinimą, nes viduriuojant visada pažeidžiama bakterijų pusiausvyra ir svarbu atkurti normalią žarnyno mikrobiotą. Tai padaryti padeda probiotikai. Jie sumažina viduriavimų skaičių, o veiksmingumas didesnis pradėjus vartoti viduriavimo pradžioje. Probiotikai ne tik suretina viduriavimus, bet ir pagerina virškinimą, sustiprina imunitetą. Įrodyta, kad jie ne tik padeda greičiau susidoroti su viduriavimu, bet ir jo išvengti.

 Išskirtinis probiotikas – mieliagrybis Saccharomyces boulardii

Probiotikai yra ne tik sveikatai naudingos gerosios bakterijos. Vienas iš nebakterinių probiotikų yra mieliagrybis Saccharomyces boulardii. Išskirtinės šio mieliagrybio savybės, kad jis yra 10 kartų didesnis už bakteriją, todėl gali pašalinti iš žarnyno daugiau patogeninių mikroorganizmų. Šis mieliagrybis atsparus skandžio rūgštims, todėl nepažeistas ir gyvybingas pasiekia žarnyną, net storąją žarną, ir išlieka maksimaliai veiksmingas.

Saccharomyces Boulardii sudaro palankias sąlygas žarnyne daugintis gerosioms bakterijoms, išskiria fermentus, kurie neleidžia patogenams prisitvirtinti prie žarnyno gleivinės. Šio mieliagrybio nauda žarnynui ir pagalba gydant daugelį žarnyno ligų patvirtinta klinikiniais tyrimais.

Vartojant šio mieliagrybio preparatą viduriavimo metu ne tik atkuriama žarnyno mikrobiota, bet ir mažiau netenkama skysčių, pagerėja maistinių medžiagų pasisavinimas ir imunitetas. Šio mieliagrybio preparatą rekomenduojama pradėti vartoti ne tik viduriuojant, bet ir tęsti dar keletą dienų, jau pasveikus.

Siaučiant virusinėms žarnyno infekcijoms, šio mieliagrybio preparatą patariama vartoti profilaktiškai, ypač tai svarbu mažiems vaikams ir kam nors susirgus kolektyve.

Kad neužsikrėstų kiti

Pradėjusio viduriuoti vaiko neleiskite į darželį ar mokyklą ir kreipkitės į gydytoją. Kadangi virusai išsiskiria ne tik sergant, bet ir kelias dienas po to, vaikas turėtų pabūti namuose dar ir pasveikęs.

Ligoniukui skirkite atskirą kambarį, kurį dažnai vėdinkite ir valykite. Žarnyno infekcijas sukeliantys virusai yra atsparūs ir jiems sunaikinti neužtenka paprastų buitinių valiklių. Todėl grindų plovimui naudokite dezinfekuojančias priemones su chloru, paviršius bei įrenginius valykite buitiniais dezinfekantais. Ypač kruopščiai valomas ir dezinfekuojamas vonios kambarys, klozetas, durų rankenos, laiptų turėklai.  Aplinkos dezinfekcija svarbi vaikų ugdymo įstaigose.

Sergantis vaikas turi valgyti iš atskirų indų, jo patalynė ir rankšluosčiai taip pat turi būti individualūs. Ligonio indai ir stalo įrankiai plaunami karštu vandeniu ir dezinfekuojančiu indų plovikliu. Drabužiai ir patalynė skalbiami ne žemesnėje nei 60C vandens temperatūroje.

Kad neužsikrėstumėte, būtina laikytis higienos patiems ir išmokyti vaikus, kad jie gerai nusiplautų rankas su muilu po tualeto, grįžę iš lauko ar eidami valgyti, verta nusiplauti rankas pakeitus sauskelnes.

Parengė sveikos gyvensenos edukologė Ieva Grabauskienė

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook