Įpjovos, įbrėžimai, mėlynės

Be mėlynių neužauga nė vienas vaikas. Vaikas nė nepastebi arba pamiršta, kad lakstydamas susitrenkė. Paprastai mėlynių gydyti nereikia. Šaltas drėgnas rankšluostis pirmosiomis valandomis numalšins skausmą ir sustabdys gumbo augimą. Vėliau šaltis nepadės.

Reikėtų sunerimti tik dėl ant krūtinės arba pilvo atsiradusių mėlynių. Tuomet būtinai kreipkitės į gydytoją. Jis ištirs mažylio kraują.

 

Mėlynė ant sąnario (ypač alkūnės, riešo, peties) arba raktikaulio gali byloti apie lūžį arba raiščių patempimą (mėlynė ant kulkšnies arba riešo). Kitų išorinių sąnario pažeidimo požymių gali ir nebūti.

Kuo stipresnis smūgis, tuo didesnė lūžio tikimybė. Jeigu vaikas gali laisvai judinti pažeistą ranką ar koją, veikiausiai nieko bloga neatsitiko. Jeigu jis negali pajudinti pažeistos galūnės, jam skauda arba mėlynė labai didelė, kreipkitės į gydytoją.

Didelę mėlynę nusilupusia oda reikia gerai apžiūrėti ir įsitikinti, ar į ją nepateko infekcija, apie kurią byloja didėjantis patinimas bei raudonis centre. Nors vaikams tai atsitinka retai, vertėtų apsidrausti.

Įbrėžimai

Ypatingos priežiūros šiems pažeidimams nereikia. Žaizdą nuplaukite vandeniu su muilu bei patepkite antiseptiniu losjonu. Perrišimai reikalingi tik tuomet, kai reikia sustabdyti kraują arba kad į žaizdą nepatektų  nešvarumų. Atviras įbrėžimas sugis greičiau.

Nesijaudinkite dėl poros ne visiškai švarių įbrėžimų. Kai oda ims gyti, nešvarumai iškils į paviršių. Jei įbrėžimas ar įpjova labai užteršti, nuveskite vaiką į gydymo įstaigą: galbūt prireiks išvalyti žaizdą. Įsibrėžus, gali patekti infekcija. Jos požymiai: oda aplink pažeistą vietą parausta, iš žaizdos teka pūliai. Tokią žaizdą reikia nuolat valyti specialiais antiseptiniais preparatais. Esant stipriai infekcijai, reikės gydytojo pagalbos: galbūt jis net skirs antibiotikų.

Įpjovos

Vaikų įpjovos paprastai negilios ir greitai sugyja. Sugyjus kiekvienai gilesnei įpjovai gali likti randas.

Būtinai kreipkitės į gydytoją, jeigu vaikas susižalojo veidą.

Jeigu įpjova ilgesnė negu 2 centimetrų, būtinai kreipkitės į gydytoją: gali prireikti ją susiūti. Taip pat susiūti gali prireikti ir įbrėžimą, kurio kraštai judant skečiasi.

Šunų įkandimai

Šia traumą reikia būtinai apdoroti, ji gydoma antibiotikais, nes yra didelė tikimybė, kad pateko infekcija. Taip pat gali prireikti injekcijos prieš pasiutligę. Taigi, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Pagalba

Pirmiausia reikia sustabdyti kraujavimą: prispauskite prie žaizdos tvarstį ir prireikus jį laikykite maždaug 15 minučių. Taip sustabdysite bet kurį kraujavimą, išskyrus arterinį.  Jeigu kraujavimo sustabdyti nepavyks, padės tik gydytojas.

Jeigu įpjova nedidelė ir nesikreipėte į gydytoją, žaizdą pirmiausia išplaukite  vandeniu ir muilu, įsitikinkite, kad jos kraštai švarūs, lygūs ir susiglaudę. Sujunkite įpjovos kraštus ir užklijuokite specialų pleistrą. Gyjanti įpjova turi būti švari ir sausa.

Jeigu įpjovos negalite išvalyti ir praėjus 15 minučių kraujavimas nesustoja, žaizdos kraštų negalite sujungti, kreipkitės į gydytoją.

Jeigu oda aplink įpjovą paraudo ir skauda, gali būti patekusi infekcija, todėl kreipkitės į gydytoją.

Stabligė

Tai infekciją, kuri gali patekti per gilią įpjovą ir sukelti paralyžių, net – mirtį.  Stabligė pažeidžia centrinę nervų sistemą. Jei vaikas smarkiai susižeidė, jam įkando gyvūnas, kuo skubiau kreipkitės į vaikų chirurgą: vaikui reikės sušvirkšti serumo nuo stabligės.

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook