Produktai, kuriuos rinktųsi skrandis

Vasarą, ypač atostogų metu, kai galime daugiau laiko skirti sau – puikus metas keisti kai kuriuos įpročius vardan sveikatos. Turime teisę pailsėti nuo skubėjimo, nuovargio darbe, streso. Pradėkime daugiau judėti ir peržiūrėkime savo mitybos racioną: galbūt mėgstame netinkamą maistą ir per mažai valgome daržovių… Visi šie faktoriai sunkina žarnyno darbą ir ilgainiui gali sutrikdyti sveikatą. Pirmiausias netinkamos mitybos požymis– vidurių užkietėjimas.

Geram virškinimui reikalingi produktai

Svarbiausi produktai tinkamam žarnyno darbui – vaisiai ir šviežios daržovės, džiovinti vaisiai: abrikosai, slyvos, figos ir iš jų išvirti kompotai, šviežiai spaustos vaisių ir daržovių sultys, burokėlių ir morkų tyrelės. Pieną ir šviežias minkštas bandeles reikėtų keisti į kefyrą ir jogurtą bei neskaldytų grūdų duoną arba duoną su sėlenomis. Dažniau virkite košes, naudingiausios – ne baltų, o pilkų ir rudų kruopų, grikių, avižų, miežių. Košes virkite ne piene, o vandenyje, paskanindamos augaliniu aliejumi.

Riebi sūri žuvis – taip pat tinkamas patiekalas geram žarnyno darbui, bet daug druskos vartoti pavojinga, ypač, jei turite antsvorio. Todėl prieš gamindamos žuvį pamirkykite ją vandenyje. Šviežias sviestas ir grietinė tai pat patiktų žarnynui, bet gali pakenkti figūrai, taigi šiais produktais nepiktnaudžiaukite.

Pradėkite dieną sveikos mitybos pusryčiais. 15 minučių prieš pusryčius išgerkite stiklinę šilto vandens su šviežiomis citrinos sultimis. Pusryčiams puikiai tiks vaisių arba daržovių salotos. Pavyzdžiui, į tarkuotų morkų, burokėlių, kopūstų ir obuolio mišinį įmaišykite smulkiai supjaustytų žalumynų ir įpilkite augalinio aliejaus. Kitos salotos gali būti: pomidorų, agurkų, aguročių, moliūgų ir saldžiųjų paprikų.

Puikus produktas žarnynui – baltagūžiai kopūstai. Jei negalite valgyti žalių kopūstų, virkite, troškinkite, gaminkite garuose, dėkite į įvairiausius apkepus. Brokoliuose ir ankštinėse daržovėse gausu ląstelienos, kaip ir vaisiuose bei kitose daržovėse. Ląsteliena – visokių dietų nuo vidurių užkietėjimo pagrindas. Bent kartą per dieną valgykite skystos sriubos, geriausia– virtos iš daržovių, ir kelis kartus per dieną gerkite lieso kefyro arba rūgpienio.

Skysčių reikia gerti kuo daugiau. Pamirškite limonadus ir kitus saldžius gėrimus. Sveikiausias gėrimas – paprastas vanduo. Tinka ir žalioji arbata, natūrali šviežiai maltų pupelių kava, kurią galite paskaninti medumi.

Kokių produktų reikėtų vengti?

Venkite baltos duonos, sausainių, ryžių, kietai virtų kiaušinių, mėsos konservų. Norėdamos išvengti vidurių užkietėjimo, nevalgykite mėsos ir žuvies sultinyje pagamintų sriubų, manų košės, makaronų, bulvių košės, šokolado, negerkite kakavos, stiprios arbatos. Šiuose produktuose yra žarnyno raumenis paralyžiuojančių medžiagų. Todėl slopinamas žarnyno tuštinimasis. Reikėtų atsisakyti ir kai kurių vaisių ir uogų: sedulos, mėlynių, bananų, kriaušių, granatų, bruknių.

Dauguma dietų nuo vidurių užkietėjimo remiasi paprasčiausiais sveikos mitybos principais. Pasitelkite judėjimą, mankštą bei poilsį ir šio civilizacijos negalavimo galėsite išvengti arba bent sušvelninsite. Jeigu vis dėlto žarnynui prireiks pagalbos, pakaks padėti jam natūraliomis priemonėmis. Juk nežinia, kaip jis sureaguos į neįprastą naują patiekalą, pagamintą pagal draugės receptą arba svečios šalies virtuvės skanėstą.

Parengė Dalia Petrutytė

 

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook