Rūpestingos mamos išrinktos sauskelnės

Sauskelnės kūdikiuiIštisus šimtmečius mamos vystė kūdikius drobiniais vystyklais, kol atsirado vienkartinės sauskelnės. Net baisu pagalvoti, kaip jos vargo! Nuolat tobulinamos sauskelnės ne tik palengvina mamos darbus, sutaupo daug mamos laiko, bet ir suteikia vis didesnį komfortą kūdikiui. Išlieka vienintelė problema – kaip išsirinkti tinkamiausias. Skirtingi gamintojai naudoja kitokias medžiagas bei technologijas, nuo kurių priklauso sauskelnių kokybė ir kūdikio odelės sveikata.

Pasirūpinti sauskelnėmis reikia dar nėštumo periodu, nes jų prireiks jau vykstant gimdyti. Sauskelnės – būtinų naujagimio reikmenų sąraše. Kol nėštumo metu dar turi daugiau laiko, verta pasidomėti šiuo svarbiu kūdikio priežiūros atributu. Taigi, kuo vadovautis renkantis sauskelnes?

Sauskelnių dydis

Kūdikiai auga nevienodais tempais, todėl daugiausia vadovaujamės mažylio svoriu. Amžius svarbesnis renkantis pirmąsias sauskelnes, kurias pasiimsi važiuodama į gimdymo namus. Antra vertus – kuo didesnis vaikas, tuo rečiau, bet gausiau jis šlapinasi. Todėl geriau pirkti kiek didesnio svorio kūdikiui skirtas sauskelnes – su storesniu absorbuojamuoju sluoksniu. Atkreipk dėmesį į svorio amplitudę ant pakuotės: pavyzdžiui, jei tavo kūdikis sveria 6 kilogramus, tinkamesnės 5–6 kilogramų ( negu 3–6 kg ) – svorio mažyliui skirtos sauskelnės.

Odelės kvėpavimas

Ne tik pirmąjį gyvenimo mėnesį svarbu, kad po sauskelnėmis laisvai cirkuliuotų oras. Kūdikio odelėje išraizgytas tankus kapiliarų tinklas, todėl joje vyksta sparti apykaita, per odą įsisavinamas deguonis. Galima sakyti, kad mažylis kvėpuoja oda. Todėl odelei būtų sveikiausia, jei kūdikį mama laikytų nuogą. Žinoma, tai neįmanoma dėl tuštinimosi keliamų problemų, be to, kūdikio aplinka ne visada pakankamai šilta. Taigi, vienintelis sprendimas – orui laidžios sauskelnės. Daugelio vienkartinių sauskelnių viršutinis sluoksnis pagamintas iš specialių medžiagų, kurios netrukdo odelei kvėpuoti, todėl mažesnė sudirginimo tikimybė.

Jeigu oras negali patekti po sauskelnėmis, kūdikio odelė perkaista, prakaituoja, ją išberia rausvais taškeliais. Tai vadinamoji – prakaitinė. Jos priežastis gali būti ne tik sauskelnės, bet ir drabužėliai. Kūdikiui mama turėtų pirkti natūralių audinių drabužius ir nedera muturiuoti mažylio pernelyg šiltai.

Kad neužkluptų alergija

Alergija jau tapo įprasta problema, kuri kankina ir suaugusiuosius, ir vaikus. Kiekvienu atveju negalavimą sukelia skirtingos priežastys. Nuolat naudojame buitinę chemiją, aerozolius, parfumeriją, kasdien prisivalgome įvairiausių maisto priedų – visa tai gali tapti alergenais. Organizmas nebepajėgia susidoroti su gausybe sintetinių produktų, todėl ima priešintis viskam – taip atsiranda alergija.

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į alergenus, su kuriais susiduria kūdikis, tuos – kurie patenka ant jo odelės. Alergiją kūdikiui dažniausiai sukelia įvairi kosmetika, skalbikliai bei audinių minkštikliai ir balikliai. Mažyliui gali būti pavojingos ne tik buityje naudojamos chemijos priemonės, bet ir žindukų arba žaisliukų medžiagos. Taip pat – ir sauskelnių. Todėl geriausia rinktis sauskelnes, pagamintas iš saugių, alergijos nesukeliančių medžiagų. Alergenu gali tapti absorbuojamosios sauskelnių medžiagos, todėl mama turi atsižvelgti į jų kokybę.

Laisvė bambutei

Nukirpus virkštelę, jos viduje esančios venos ir arterijos užanka ir įsitraukia į pilvuką. Virkštelės liekana nukrenta maždaug 6–8 gyvenimo parą, o žaizdelė sugyja iki pirmojo mėnesio pabaigos. Neužgijusią bambutę reikia kruopščiai prižiūrėti. Naujagimio bambutė ypatingai pažeidžiama pirmosiomis dienomis po gimimo – per ją į mažylio organizmą gali lengvai patekti infekcija.

Bambutė greičiau gyja kontaktuodama su oru. Todėl naujagimio drabužėliai turi būti tik natūralių audinių, o sauskelnės neturi liesti bambutės. Pirmąjį mėnesį naujagimiui pravers sauskelnės su išpjova bambutei.

Komfortas kūdikiui

Renkantis patogiausias sauskelnes apsispręsti padės dar keletas svarbių momentų. Geriausiai kūdikis jausis neveržiamas elastingo juosmens. Sauskelnės neturi spausti kūdikio pilvuko, įsitikink, kad jas lengva užsegti, patikrink, mama, ar kelnaitės nesmukinės, pavyzdžiui, lengvai atsipalaidavus lipnioms juostelėms.

Net ir žinodama visas gerų sauskelnių savybes, nebūsi garantuota, kad tavo vaikui idealiai tiks kruopščiausiai mylinčios mamos išrinktos. Sauskelnes įvertins mažylis. Kiekvienas kūdikis individualus, todėl be informacijos teks vadovautis motiniška nuojauta ir, žinoma, – praktika.

Parengė Dalia Petrutytė

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook