Mažyliui dygsta dantukai – kaip padėti?

Dantų dygimas – svarbus vaiko vystymosi momentas ir nelengvas periodas tėveliams. Mama ir tėtis nekantraudami laukia, kada gi pasirodys pirmieji dantukai, o kai jie pradeda dygti ir mažylis sunegaluoja, svarbiausia problema tampa, kaip palengvinti nemalonius pojūčius.

Kada laukti pirmojo dantuko?

Pirmojo dantuko pasirodymui mažylio burnytėje jo organizmas pradeda ruoštis gana anksti – dantukai ima formuotis dar esant mamos pilvelyje – antrą nėštumo mėnesį. Kai kurie naujagimiai jau gimsta su vienu ar keliais dantukais arba jie išdygsta greitai po gimimo. Dažniausiai tai būna apatinio žandikaulio centriniai kandžiai. Šie dantukai mažučiai, silpni ir žindyti mamai netrukdo.

Paprastai kūdikiui dantys pradeda dygti 6–8 mėnesį – pirmiausia apatiniame, paskui viršutiniame žandikaulyje išdygsta po du centrinius kandžius. Vėliau abiejuose žandikauliuose prasikala šoniniai kandžiai. Antrųjų gyvenimo metų pradžioje vaikai paprastai turi 8 dantis. 12–16 mėnesį pasirodo pirmieji krūminiai dantys, 16–20 dygsta iltiniai, dar vėliau – antrieji pieniniai krūminiai dantys. Trejų metų vaikas jau turi 20 dantukų – daugiau kaip trečdaliu mažiau negu suaugusysis (suaugęs žmogus turi 32 dantis). Taigi dalis nuolatinių dantų neturi savo pirmtakų.

Pieniniai dantukai nebūtinai laikosi dygimo grafiko, pavyzdžiui, pirmiausia gali išdygti pieniniai viršutiniai kandžiai, bet tai nėra blogai. Kai kuriems vaikams dantukai išdygsta vėliau, pavyzdžiui, sergantiems rachitu, ūmiomis infekcinėmis ligomis, esant medžiagų apykaitos, virškinimo sutrikimams. Dantukai gali pasirodyti vėliau neišnešiotiems kūdikiams ar gimusiems mažo svorio.

Dantų dygimo bėdos

Dantų dygimą vaikai pergyvena nevienodai. Kai kuriems taip pasiseka, kad apie pirmąjį dantuką tėveliai sužino iš šaukštelio stuktelėjimo burnytėje. Mama greičiausiai pastebėjo, kad pastaruosius 1–2 mėnesius seilyčių tekėjo daugiau, kad vis dažniau burnytėje atsidurdavo pirštukai ir įvairūs daiktai. Bet visa tai yra natūralus kūdikio elgesys, ir jeigu mažylis gerai miega, valgo ir linksmai čiauškia, mama nė neįtars apie augantį dantuką.

Deja, taip sekasi ne daugeliui. Kūdikis ne tik pradeda labiau seilėtis, kiša viską į burnytę, bet ir pasidaro neramus ir irzlus, nes jam skauda dantenas. Nuo seilių parausta kūdikio smakriukas. Tada seiles reikia valyti gerai sugeriančia drėgmę servetėle ir tepti smakriuko odelę specialiu kremu.

Dygstant dantukams kilsteli temperatūra – maždaug iki 37 – 37,3 laipsnių, sutrinka miegas, sumažėja apetitas. Bet jeigu temperatūra pakyla iki 38 ir daugiau laipsnių, vaikas vemia ar viduriuoja, kalti ne dantukai. Tokį kūdikį nuvežkite pas gydytoją, nes tai yra infekcijos požymiai, o bet kurią ligą būtina laiku pradėti gydyti.

Kaip nuraminti skaudančias dantenas?

Pradėjus dygti dantukams, iš pradžių pasirodo kietoki iškilimai, kurių dydis ir forma atitinka būsimų pieninių dantų vainikus. Kalantis dantukams, pažeidžiamos dantenos, todėl jos patinsta, parausta ir skauda. Nuo nemalonių pojūčių mažylis stengiasi gelbėtis pats – kramto žaisliukus, trina dantenas pirštukais ir kumštukais. Mamai tereikia jam padėti.

Skaudančias dantenas nuramina šaltis, dantenų masažas ir skausmą malšinantys tepaliukai. Dygstančių dantukų skausmui mažinti tinka kramtukai, yra tokių, kurie duodami mažyliui atšaldyti. Kai kurie mažyliai mielai dantenas patrina atšaldytu šaukšteliu. Pamasažuoti dantenas galima silikoniniu antpirščiu, skirtu valyti pirmiesiems dantukams. Tiks ir nedidelis audinio gabalėlis, suvilgytas ramunėlių, mėtų arba medetkų nuoviru.

Vaistinėse galima įsigyti įvairių tepalų ar gelių, kurie nuramina sudirgusias dantenas. Tinkamiausi mažyliams tepalai, kurie pagaminti iš natūralių komponentų, be cukraus. Tepaliukai nuo dantenų skausmo veikia vietiškai ir nereikia vaikui duoti geriamųjų vaistų. Šiomis priemonėmis dantenos tepamos po valgio ir prieš miegą – tuomet ilgiau malšinamas skausmas.

 Kad dantukai augtų sveiki

Ką tik išdygusį dantuką jau reikia pradėti valyti. Iš pradžių tai darykite marlės ar medvilninio audinio gabalėliu po pusryčių ir prieš miegą.

Išdygus pirmiesiems dantukams, neduokite vaikui saldintos arbatos, atsisakykite naktinio žindymo, jeigu kūdikis normaliai priauga svorio. Užuot žindžiusi naktį kūdikiui pasiūlykite iš puodelio atsigerti vandens, nes naktinis valgymas, paskui neišvalius dantų, skatina ėduonį.

Pirmųjų kūdikio dantukų emaliui ypač kenkia vaisiai ir jų sultys. Mažas vaikas nemoka išskalauti burnos, o saldžioje aplinkoje sparčiai dauginasi dantis ardančios bakterijos. Seilės neutralizuoja į burną patekusias sultis gana ilgai – beveik valandą. Todėl kūdikiams ir mažiems vaikams patariama duoti sulčių per šiaudelį arba vandens. Po rūgščių sulčių mažyliui taip pat duokite atsigerti vandens, o jeigu atsisako, pieno ar mišinio.

Parengė Dalia Petrutytė

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook