Tinkama burnos higiena padeda išlaikyti sveikus dantis

Vaiko dantų higiena - svarbi sveikataiTyrimų duomenimis, ėduonies pažeisti daugiau kaip pusės vaikų iki trejų metų dantys. Informacijos apie tinkamą burnos higieną pakanka, tačiau lietuvių dantys – vieni prasčiausių Europoje. Ypač prasti vaikų dantys.

Įvairiais tyrimais nustatyta, kad tik 4-5 procentai Lietuvos vaikų iki šešerių metų turi ėduonies nepažeistus dantis. Skandinavijos šalyse visiškai sveiki daugiau kaip pusės šalies vaikų dantys.

„Dažniausiai dantų ligos išsivysto dėl netinkamos vaikų burnos higienos. Taip atsitinka kartais ir dėl tingėjimo. Netinkama ar nepakankama burnos higiena gali sukelti tokias sistemines ligas, kaip diabetą, širdies ligas ar susilpninti imuninę sistemą. Sugedę dantys turi įtakos net ir virškinimo sistemos sutrikimams bei kraujotakos problemoms,” – kalbėjo „Dental P.R.O.” specialistė Inga Urbšienė.

Pasak I. Urbšienės, dažniausios suaugusiųjų dantų ligos gingivitas, periodontitas bei šaknies uždegimai. Gleivinėje, ant liežuvio ir tarp dantų esančios bakterijos sukelia dantų ėduonį bei dantenų uždegimą. Pastarasis gali išsivystyti į periodontitą, ėduonį bei danties šaknies uždegimą.

Kaip tinkamai prižiūrėti dantis?

Odontologė akcentuoja, kad norint tinkamai prižiūrėti dantis, reikia ir atsakingai rūpintis higiena, ir reguliariai lankytis pas gydytoją.

Pasak gydytojos, mokyti vaiką dantų higienos reikia nuo pat mažens. Šiuo metu dantų higienos priemonių yra kur kas daugiau nei dantų šepetėlis ir dantų pasta. Specialistai pataria naudoti dantų siūlą, burnos ertmės skalavimo skystį, jeigu reikia – ir dantų krapštukus, burnos ertmės hidromasažo prietaisus, dantų apnašas nudažančias tabletes, šepetėlius liežuviui valyti.

Specialistė pataria reguliariai lankytis ir pas dantų higienistą. Jo atliekama procedūra pagerina gleivinės būklę, sumažina dantenų kraujavimą, panaikina nemalonų burnos kvapą.

I. Urbšienė pateikia keletą svarbiausių burnos ertmės priežiūros taisyklių, kurios padės išlaikyti sveikus dantis:

  • burnos priežiūros įpročius derėtų formuoti nuo mažens;
  • valant dantis, svarbu ne kiekybė, o kokybė, todėl tai darykite kruopščiai, nebraižykite dantų emalio stipriai spausdami dantų šepetėlį;
  • naudokite minkštą arba vidutinio minkštumo, be ne kietą dantų šepetėlį su maža galvute ir patogia rankena, o dantų pastą rinkitės be dantų emalį galinčių pažeisti šiurkščių priedų;
  • nederėtų pamiršti ir tarpdančių siūlo, kurį būtina naudoti kiekvieną vakarą po dantų valymo, o ypač tiems, kurių tarpai tarp dantų yra maži ir susigrūdusius dantis sunku gerai išvalyti;
  • pas odontologą patariama lankytis du kartus per metus;
  • nepamirškite reguliariai – kas pusę metų atlikti burnos higienos procedūros.

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook