Šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių. Kiekviena daržovė yra savita, skiriasi ir jos maistinė vertė. Ne visas daržoves galima…
Skaityti visąKategorija: Sveikata
Gyvenamoji aplinka ir sveikata
Mūsų sveikatai net 20 proc. įtakos turi gyvenamoji aplinka. Todėl svarbu gyventi bei dirbti sveikose nuolat vėdinamose ir gerai apšviestose patalpose, kuriose nėra triukšmo bei dulkių. (Prastas apšvietimas gali sukelti…
Skaityti visąInformacija mamoms apie vaikų skiepus
Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius …..
Skaityti visąKodėl kūdikis verkia?
Nepatenkinto bejėgio žmogučio verksmas – pirmasis ką tik gimusio kūdikio išleistas garsas, kuris tėvams nuskamba lyg mieliausia muzika. Parsiveži mažylį namo ir prasideda kupinas neįprastų pojūčių bei potyrių gyvenimo periodas…
Skaityti visąDaržovių savybės
Kopūstai. Vertingiausia maistinė daržovė. Kopūstinių šeimai priklauso ir żiediniai, raudongūżiai, Briuselio, Pekino kopūstai, brokoliai ir kt. Dėl medžiagų esančių juose, žmonės, valgantys daug šių darżovių, rečiau serga vėżiu. Gūžiniai kopūstai…
Skaityti visąRekomenduojamos vitaminų ir mineralų paros normos
Teisės aktais nustatytos rekomenduojamos vitaminų ir mineralų paros normos
Skaityti visąKaip neutralizuoti konservantą „E”?
Viešai prabilus apie neigiamą konservantų įtaką žmogaus organizmui, maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimus apie gamintojų piktnaudžiavimą, žmonės daug atidžiau pradėjo rinktis maisto produktus, ypač galvodami apie savo vaikus. Kuo didesnis…
Skaityti visąMaistas tavo ir vaiko sveikatai
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistais parengė naują vaizdinę priemonę: “Maisto pasirinkimo piramidę”,…
Skaityti visąApsinuodijimas maistu: ypatingai rūpinkimės kūdikių ir vaikų maistu
Maistas žmogų aprūpina būtinomis organizmui medžiagomis ir palaiko gyvybinius procesus. Tam tikromis sąlygomis maistas gali tapti įvairių susirgimų (infekcinių, parazitinių, apsinuodijimų) priežastimi. Kodėl dažniau apsinuodijama maistu vasarą ir rudenį? Šiuo…
Skaityti visąKad kiaušiniai būtų be “siurprizų”
Salmoneliozė – viena dažniausių maistu plintančių infekcinių ligų. Ja dažniausiai užsikrečiame vartodami kiaušinius, vištieną bei jų produktus. Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės,…
Skaityti visąStiprinkime vaiko sveikatą
Pavasario saulė apgaulinga. Šilta ji atrodo tik pro langą, o lauke, pasirodo, temperatūra mažoka ir žvarbokas vėjas sušilusį vaiką gali perpūsti… Didžiausia tėvų problema pavasarį – kaip apsaugoti vaiką nuo…
Skaityti visąKuo geriausia malšinti troškulį karštą vasaros dieną?
Gydytojai įsitikinę, jog gėrimai su saldikliais bei kitokiais priedais netinkami kūdikiams ir mažiems vaikams. Atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų ne tik tada, kai pradeda kamuoti troškulys.…
Skaityti visąImunitetas – skylių lopymo metas
Žmogaus imuninė sistema – tarsi apsauginis skydas, saugantis mus nuo ligų ir susirgimų. Tačiau nereikėtų to skydo įsivaizduoti kaip visam gyvenimui įteiktos nerūdijančio plieno neperšaunamos apsaugos – ja turime sąmoningai…
Skaityti visąMaistas ir šiluma
Atšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai…
Skaityti visąNauji mitybos įpročiai ir mitai
Tikriausiai ne vienas esame sau pasižadėję keisti įsisenėjusius įpročius– mesti rūkyti, pradėti sportuoti. Sveika mityba dažniausiai taip pat įeiną į tokių pasižadėjimų sąrašą. Tačiau atsiminkime – jei sieksime nerealių tikslų…
Skaityti visą